Mämmi ♥︎ Nutella – mutakakku

Jos totta puhutaan olen lapsesta asti ollut mämmivastainen ihminen. Se ei johtunut siitä, etteikö kotonani olisi mämmiä syöty ja etten olisi saanut mahdollisuutta maistaa sitä, sillä jokaisena pääsiäisenä äitini söi mämmiä kerman kanssa ja minä katselin vierestä nenääni nyrpistäen. En vain tykännyt siitä, enkä suostunut koskemaankaan koko jälkiruokaan. Koska rakastan haasteita, päätin opetella tekemään mämmistä jotain hyvää, joka maistuisi kenelle tahansa. Mämmi on kuitenkin meille suomalaisille niin perinteinen rukiista valmistettu herkku, ettei sen saa antaa kadota tulevilta sukupolvilta kokonaan. Siispä asetin itselleni haasteen ja tämä ohje on sen lopputulos. Yhdistin parhaimmat pääsiäisherkut yhteen kakkuun ja lopputulos on jotain, joka sopii kahvipöytään vaikka vuoden ympäri. Halusin käyttää mämmiä reilusti, sillä useissa ohjeissa, jotka löysin, oli mämmin suhde itse jälkiruokaan todella pieni. ”Jos tehdään jotain, niin tehdään se sitten kunnolla”. Ja sillä periaatteella onnistuin. Ja voin sanoa, että nyt minäkin tykkään mämmistä. Siihen menikin vasta 34 vuotta. Mitä enemmän tähän lisätään suklaata, sen paremmaksi se muuttuu. Kakkuun voi siis ennen paistoa upottaa pieniä suklaamunia tai lisätä suklaamuruja taikinan sekaan. Kun kerran tehdään, tehdään kunnolla.mämmikakkublogiin2


TARVIKKEET


(1 iso kakku)

1 prk Nutellaa

5 kananmunaa

1 rasiallinen  perinteistä mämmiä (700g)

2 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

0,5 tl ruokasoodaa

3 tl vaniliinisokeria

(1 levy tummaa suklaata tai pieniä sulkaamunia)

Lisäksi

pieniä suklaamunia kerma täytteellä

sulatettua suklaata

Nutellaa

raastettua appelsiinin tai sitruunan kuorta

tomusokeria

ananaskirsikoita tai vadelmia

Jos haluat tehdä tämän kakun luomumämmistä, johon ei ole lisätty sokeria, suosittelen lisäämään ohjeeseen noin 1dl fariinisokeria. Ja kun haluat supersuklaisen kakun, lisää vielä n. 1 levyllinen tummaa suklaata rouheena taikinan sekaan tai upota kakkuun pieniä suklaamunia.  Jos haluat keltapilkullista kakkua, voit lisätä sekaan keltaisia nomparelleja. 


OHJE


1.Esilämmitä uuni 180ºC. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset eri astioihin. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi omassa astiassaan.  Sekoita Nutella, keltuaiset ja mämmi keskenään kulhossa. Yhdistä valkuaisvaahto Nutella-mämmi-keltuaisseokseen varovasti lusikalla käännellen. Älä vatkaa liian voimakkaasti, sillä valkuaisvaahdon ilmavuus häviää muuten. Sekoita perunajauhot, vanilliinisokeri ja leivinjauhe, sekä ruokasooda keskenään erillisessä astiassa. Lisää kuivat aineet varovasti muna-Nutella-seokseen ja sekoita tasaiseksi.

2. Voitele irtopohjainen kakkuvuoka ja vuoraa se leivinpaperilla pohjasta. Voit myös paistaa taikinan pienissä kahvikupeissa tms., jolloin suosittelen leikkaamaan kuppien pohjille aina leivinpaperista palaset, jotta kakku irtoaa helposti. Voit myös käyttää korppujauhoja, jos haluat. Tämä taikina tuntui irtoavan todella helposti kupeista.

3. Annostele taikina paistoastioihin ja paista uunissa n. 30 minuuttia. Tikulla kokeiltaessa tikkuun saa jäädä paksua tahmeaa taikinaa. Voit paistaa kakun myös kuivemmaksi, jos haluat. Pienissä astioissa kakut paistuvat usein nopeammin.

4. Anna kakun jäähtyä paiston jälkeen hetki ja laita se sitten jääkaappin ja anna tekeytyä viileässä muutama tunti. Voit myös antaa sen olla rauhassa yön yli. Muista peittää kakku kelmulla jääkaappiin laittaessa, jotta se pysyy kosteana.

Minä koekumoan hiukan jäähtyneen kakun aina paiston jälkeen, jotta tiedän varmasti, että kakku irtoaa vuoastaan. Sen jälkeen laitan kakun takaisin vuokaan ja  jääkaappin tekeytymään. 

5.Koristele kakku suklaalla, joka on sulatettu vesihauteessa tai tomusokerilla. Raasta päälle sitruunan tai appelsiinin kuorta ja asettele pieniä suklaamunia koristeeksi. Voit myös koristella kakun ananaskirsikoilla ja vaniljavaahdolla. Myös vadelmat ja kookos jogurtti sopivat kakun kanssa.

Vinkki: Voit upottaa taikinaan pieniä suklaamunia ennen paistamista. Ne sulavat hiukan kakun sisällä ja tarjoavat syöjille suklaisen yllätyksen. Voit myös koristella kakun marenkivaahdolla paistaa sitä hetken uunissa, jossa vaahto saa kauniin värin. Vaahdon alle voi laittaa sitruunahilloketta, vadelma- tai appelsiinimarmeladia. Tämä kakku valmistuu kupissa myös mikrossa 5 minuutissa, tosin uunin voittanutta ei ole, sillä maut tasaantuvat uunipaiston aikana ja ulkonäkökin on kauniimpi. 

Mainokset

2 Comments Lisää omasi

  1. Pauliina sanoo:

    Hei, kiitos herkkuohjeesta! Yksi oleellinen tieto oli jäänyt reseptistä puuttumaan: mämmin lisääminen. Sekoitin sen nutellan kanssa ja toimi hyvin, mutta selkeyden vuoksi kannattaa vielä täsmentää ohjetta tuolta osin.

    Tykkää

    1. Jenny Rostain sanoo:

      Kiitos huomiosta ja palautteesta 🙂 Ohje on nyt korjattu ♥️ Hyvää pääsiäistä! -Jenny

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s