Sileät vehnättömät piparit

Koska vatsani ei yleensä siedä vehnää ja saan siitä, myönnettäköön välillä jopa nokkosihottumaa, oli tänä jouluna edessäni vehnättömän ja mielellään lähes gluteenittoman piparkakkutaikinan teko. Ohjeet, joihin netissä törmäsin käyttivät pääosin hyvin karkeita jauhoja, jotka automaattisesti vaikuttavat pipareiden ulkonäköön ja suutuntumaan. Toisissa oli käytetty gluteenittomia jauhoseoksia, joissa on sidos- ja lisäaineita, jotka nekin helposti aiheuttavat minulle vatsavaivoja. Siksi päätin kokeilla jotain kummalista – tapani mukaan- ja tässä on sen lopputulos. Päädyin käyttämään kokeilujeni päätteeksi taikinassa jauhoina tattaria ja yllätystuotteena Puhtikauraa, jota olemme tottuneet näkemään lähinnä smoothie-resepteissä. Pohdin näet pitkään mistä löytäisin jauhon, joka on silkkisen pehmeää, eikä maistu kovin voimakkaalta, joten kaurajauhot ym. vaihtoehtojauhoseokset läpi kahlattuani eteeni jauhohyllyllä tuli tämä vuoden 2016 suomalaiseksi elintarvikkeeksikin nimetty tuote ja päätin ottaa riskin. Ja tuo riski ehdottomasti kannatti! Meninpä laittamaan puhtikauraa myös kakkuun, joka sekin onnistui loistavasti. Hintaa tuolla vehnäpuuterilla on reilummin kuin tavallisilla jauhoilla, mutta koska etsin tiettyä koostumusta ja makua, ilman lisäaineita, oli tämä puhtain vaihtoehto, jonka saatoin löytää.

piparkakkutalo
1,5 metrinen piparkakkutalomme näyttää komealta omalla ikkunalaudallaan – tai ehkä pitäisi sanoa piparkakkukatu. Sitä varten otimme mallia Huvilakadulta Helsingistä, jossa perheinemme asumme.

TARVIKKEET


(n. 4 pellillistä pieniä piparkakkuja tai 25×15 cm piparkakkutalo)

225 g voita tai margariini

2 dl tummaa siirappia

2 dl fariinisokeria

2 tl vanilja-aromia tai vaniljasokeria

2 rkl kanelia

2 tl neilikkaa

1 tl inkivääriä

1/2 tl pomeranssin kuorta

2 tl kardemummaa

2 tl piparkakkumaustetta

(2-3 tl inkiväärimurskaa)

2 kananmunaa

n. 2,5 dl tattarijauhoja

2 dl Puhtikauraa

2 tl ruokasoodaa

Minä lisäsin ohjeeseen inkiväärimurskaa, joka antaa lisää potkua taikinaan. Mausteita kannattaa laittaakin oman maun mukaan, sillä se, mikä on jollekin hyvän makuinen pipari, ei maistu toiselle tarpeeksi. Itse tykkään hyvin mausteisista piparkakuista. 


OHJE


1. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon mausteet, sokeri ja siirappi. Keitä seosta koko ajan sekoittaen muutaman minuutin ajan, jotta mausteista irtoaa makua ja sokeri sulaa. Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä rauhassa.

2. Kun voi-siirappi- mausteseos on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, voit lisätä joukkoon munat ja sekoittaa taikinan tasaiseksi.

3. Mittaa Puhtikaura ja puolet tattarijauhoista omaan astiaan ja sekoita ne keskenään tasaiseksi. Sekoita ruokasooda jauhojen sekaan. Lisää jauhoseos taikinaan ja vaivaa tasaiseksi. Lisää loput tattarijauhoista käsin vaivaten. Voit tarvittaessa lisätä tattarijauhoja puolesta desistä reiluun desiin, jos taikina on kovin tahmeaa.

Minulla riitti hyvin  4 ,5 dl jauhoja. Taikina turpoaa ja jähmettyy jääkaapissa, joten pehmeys ei ole tässä vaiheessa huono asia, kunhan taikina irtoaa vain kulhosta. Jauhoja voi aina lisätä myös leivontavaiheessa, jos se on silloin vielä tarpeen.

4.  Levitä tuorekelmua pöydälle ja kumoa taikina sille. Kääri taikina kelmun sisään tiiviiksi möykyksi ja laita se jääkaappiin vetäytymään ainakin 3 tunniksi, mielellään yön yli. Voit myös käyttää muovipussia tuorekelmun sijaan.

5. PAISTO: Esilämmitä uuni  190ºC

6. Leikkaa taikinamöykystä reilu pala ja kauli se tasaisella pinnalla ohueksi levyksi. Voit jauhottaa alustan ennen kaulintaa, jotta taikina ei tartu siihen. Painele piparkakkumuotilla pikkuleipiä taikinasta ja siirrä piparit paistopellille. Paista pipareita n. 10-15 minuuttia, riippuen haluamastasi tummuudesta. Itse paistan piparit yleensä aika tummaksi.

Minä kaulin taikinani suoraan leivinpaperin päällä, jolloin en tarvinnut jauhoja. Tämä taikina oli mielestäni helppo leivottava ja selvisinkin ilman ongelmia tai jauhojen kanssa sotkemista.

Voit koristella piparit pursotettavalla pikeerillä (royal icing), joka valmistuu helposti kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista. Sen vatkausaika sähkövatkaimella on 3,5 – 4 minuuttia ja sekoitussuhde: 1 valkuainen/ 1,5 dl tomusokeria. Voit värjätä pikeerin varkaamisen jälkeen karamelliväreillä. Käytä värjäykseen mieluiten jauhemaisia värejä tai geelivärejä nestemäisten värien sijaan, jotta pikeeri ei muutu juoksevaksi.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s