Suklainen talviunelmakakku

Itsensä kehuminen on mukavaa silloin, kun onnistuu jossain oikein hyvin. Ja nyt minä aion kehua itseäni. Monta kakkua olen ehtinyt tekemään elämässäni ja makuyhdistelmiä maistamaan, mutta tässä kakussa on ainakin minun aikuiseen makuun jotain ihmeellisen onnistunutta. Tässä yhdistyy porkkanakakku ja suklaakakku, puolukat, karpalot ja kinuskinen tuorejuusto – voiko sitä muuta enää toivoakaan? Ehkä isompaa vatsalaukkua?  Joka tapauksessa vieraanikin ihastuivat tätä syödessään, joten erityinen tyytyväisyys tämän kakun makuun ei jäänyt ainoastaan minun henkilökohtaiseksi kokemuksekseni. Tätä kakkua voin suosittella todella lämpimästi talvisiin kahvipöytiin ja nautittavaksi nimenomaan hyvien ystävien seurassa ❤IMG_0311


TARVIKKEET


(1 iso kakku)

 

0,5 litraa (suklaa)jäätelöä

50 g voita

4 keskikokoista porkkanaa

n. 2 dl fariinisokeria

2 tl vanilja-aromia

1 rkl kanelia

1/2 tl neilikkaa

1 tl piparkakkumaustetta

3 kananmunaa

2 dl jauhoja

1/2 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

2 rkl kaakaojauhetta

1 levy tummaa suklaata

 

Lisäksi:

2 rasiaa Valion kinuskituorejuustoa

HUOM! tarvitset 3 rasiaa, jos laitat tuorejuustoa myös kakun väliin

2 dl pakastepuolukoita

1 dl pakastekarpaloita

1 rkl fariinisokeria

1 tl vanilja-aromia

 

Minä käytin omassa kakussani perunajauhoja ja puhtikauraa 1+1 dl. Karkeita jauhojakin voit käyttää, mutta sekoita ne mielellään hienoihin jauhoihin, esim peruna tai vehnä, jotta taikina pysyy varmasti kuohkeana. 


OHJE


1. Nosta jäätelö huoneenlämpöön sulamaan. Sulaminen kestää noin puolisen tuntia.

2. Esilämmitä uuni  180ºC

3. Purista irtopohja vuoka kiinni siten, että sen pohjalle jää ”venytykseen” leivinpaperi arkki.  Voitele irtopohja vuoka, myös paperin peittämä pohja ja anna vuoan odottaa taikinan valmistumista.

4. Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon mausteet, raastettu porkkana ja sokeri. Kypsennä seosta koko ajan sekoittaen noin neljän minuutin ajan, jotta mausteista irtoaa makua ja sokeri ehtii sulaa, sekä porkkana kypsyvät hiukan. Nosta kattila liedeltä ja kumoa kattilaan paloiteltu tumma suklaa. Anna suklaan sulaa minuutti, kaksi rauhassa porkkanoiden päällä ja sekoita vasta sitten seos tasaiseksi. Anna seoksen jäähtyä ainakin kädenlämpöiseksi, noin kymmenisen minuttia, jotta se ei kypsennä kohta joukkoon sekoitettavia kananmunia.

5. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota munanvalkuaiset ehdottoman puhtaassa ja kuivassa astiassa. Kumoa munan keltuaiset suureen kulhoon.

6. Sekoita jäätelö ja keltuaiset kulhossa tasaiseksi. Lisää joukkoon jäähtynyt porkkana-suklaaseos.

7. Sekoita varovasti käännellen taikinan sekaan valkuaiset. Sekoita jauhot ja leivinjauhe, sekä ruokasooda keskenään omassa astiassaan ja lisää ne taikinan joukkoon. Vältä sekoittamasta liian voimakkaasti, jotta valkuaisvaahto taikinan joukossa ei menetä ilmaansa.

8. Kumoa taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja tasoita sen pinta tasaiseksi. Paista kakkua uunissa n. 30 – 40 minuuttia. Paistoaika riippuu myös jauhoista, joita käytät, joten tarkkaile paistokypsyyttä väliajoin tikun kanssa. Kun tikkuun ei jää enää märkää taikinaa, on se valmis. Itse jätin kakun melko kosteaksi, jolloin tikkuun jäi reilusti tahmaista murua.

9. Ota kakku uunista. Voit halutessasi napauttaa sitä pari kertaa pöydän pintaan, jolloin se irtoaa paremmin vuoasta ja säilyttää uskomusten mukaan kumma kyllä ilmavuuttaan paremmin (tiedä häntä). Peitä kakku leivinliinalla ja anna sen jäähtyä ainakin puolisen tuntia. Tämän jälkeen voit varmistaa, että vuoan reunat aukeavat helposti ja irtoavat kakusta – voit auttaa veitsellä, jos koet, että kakku on kiinni reunoissa. Laita vuoan reunat takaisin kiinni ja peittele kakkuvuoka sitten tuorekelmulla ja laite kakku vetäytymään jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi. Oman kakkuni annoin vetäytyä rauhassa yön yli, jolloin se on mielestäni parhaimmillaan.

4.  KORISTELU: Ota kakku jääkaapista, irrota irtovuoan reunus (ja paperi pohjasta) ja nosta kakku varovasti tarjoilulautaselle. Halkaise kakku varoen isolla leipäveitsellä ja nosta kansi odottamaan täyttämistä.

6. Laita puolukat ja karpalot syvälle lautasella ja lisää joukkoon sokeri ja vanilja-aromi. Sekoita ja lämmitä marjoja mikrossa täydellä teholla noin 1,5 minuuttia. Sekoita taas ja lusikoi marjat, sekä neste kakun väliin. Nosta kansi varovasti marjatäytteen päälle. Paina kantta napakasti alaspäin, jotta se laskeutuu jämäkästi marjojen päälle.

Jos haluat voit pursottaa myös marjojen päälle tuorejuustoa, jolloin kakku pysyy lautaselle nostettaessa varmasti paremmin kasassa. Tällöin tarvitset kolmannen rasiallisen tuorejuustoa.

7. Kumoa tuorejuustot pursotuspussiin ja pursota se kakun kannen päälle haluamallasi tavalla. Voit vielä ripotella kakun päälle jotain punaista, kuten syötävää metallinhohtoista tomua tai marjoja. Voit antaa kakun vetäytyä muutaman tunnin, jolloin marjojen hapokkuus on imeytynyt myös kakkupohjaan.

8. Tarjoa kakku kahvin tai glögin kanssa erityisen ihanille ihmisille ❤


 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s