Ohraiset joululaatikot

Joulun lähestyessä on mukava valmistaa rauhassa erilaisia perinteisiä ruokia, joiden paistoaika on usein pitkä. Ruokien rauhallista valmistumista odotellessa ehtiikin puuhailla vaikka pientä joulusiivousta tai nukkua päiväunet – ja ennen kaikkea voi unohtaa stressin ja kaikenlaisen kiireen. Lempiruokani jouluna on ehdottomasti lantusta tehty joululaatikko, jonka kypsyminen vie sekin oman aikansa uunissa. En ole juuri perustanut porkkanalaatikosta, en tosin tiedä miksi – ehkä sen hennon maun vuoksi? Joka tapauksessa tänä jouluna halusin kokeilla (taas!) jotain uutta ja lisäsin molempiin, niin porkkana-  kuin lanttulaatikkoonkin imelää uunissa puuroksi kypsennettyä ohraa. Makeuttajana käytin cola-juomaa ja keittiöni ”inkivääristä salaista ainesosaa”, eli ginger alea, kuten jo aiemmassakin riisipuuro-ohjeessani. Tällä tavalla kypsennettynä ohrasta tuli melkein liian hyvää ja siitä voi jalostaa helposti myös maistuvan puolukkaisen, paistetulla sipulilla höystetyn lisäkkeen esimerkiksi liharuoalle.

Nämä laatikot ovat ruokaisia ja niillä saa herkullista vaihtelua joulupöytään. Ohra on ehdottoamasti yksi uusi suosikkiraaka-aineeni tämän reseptin jäljeen.

IMG_0937

 


TARVIKKEET


ohrapuuro (n. 10 dl)

1 tölkki inkivääriolutta (n. 3,3 dl)

1 tölkki cola-juomaa (n. 3,3 dl)

4 dl kuohukermaa

2 dl esikypsytettyjä kokonaisia ohrasuurimoita

25 g voita

HUOM! Yksi annos ohrapuuroa riittää kahteen pieneen laatikkoon (sis.yht. 2kg vihannessosetta). Voit siis tehdä molemmat versiot yhdestä annoksesta puuroa tai yhden ison laatikon (n. 2,5 l – 3 l).

Lanttulaatikko:

1 dl tummaa siirappia

1/2 tl neilikkaa

1/2 tl muskottipähkinää

1 kananmuna

1 dl vispikermaa

1 tl suolaa

1 kg lanttusosetta

n. 5dl ohrapuuroa

 

Porkkanalaatikko:

1/2 tl tl neilikkaa

1/2 tl muskottipähkinää

1 kananmuna

1 tl suolaa

1 kg porkkanasosetta

1 dl vispikermaa

n. 5dl ohrapuuroa

(1 dl siirappia)

lisäksi laatikoiden päälle:

siirappia

voita

korppujauhoja


OHJE


UUNIPUURO:

1.Esilämmitä uuni  180ºC

2. Sulata nokare voita paistovuoassa uunissa.

3. Mittaa nesteet ja ohra vuokaan ja sekoita. Laita vuoka uuniin ja kypsennä puuroa n. 1h 30 minuuttia muutaman kerran sekoittaen.

LAATIKOT:

1. Lämmitä uuni  180ºC. Voitele uunivuoka.

2. Sekoita n. 5d (puolet koko annoksesta puuroa) vihannessoseen kanssa sekaisin kulhossa ja lisää joukkoon mausteet, suola, munat siirappi ja kerma (vain porkkanalaatikossa).

4. Kaada laatikkoainekset voideltuun uunivuokaan. Levitä tasaiseksi. Kuvioi laatikon pinta halutessasi lusikalla. Varistele pinnan päälle korppujauhoja, lisää pinnalle vielä pieniä nokareita voita, sekä ohuena nauhana kaataen siirappia.

5. Kypsennä laatikoita uunissa 1,5 h.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s