Vuohenjuusto -punajuurikeitto

Muistatteko, kun lapsuudessa joulurosollia varten tehtiin vaaleanpunaista kermavaahtoa? Ei ehkä kaikkien kotona, mutta ainakin meillä löysäksi vaahdoksi vatkattu kerma värjättiin punajuurella kauniiksi jouluateriaa varten. Ja nyt jotenkin tätä keittoa maistaessa mieleeni tulvivat muistot tuosta kermasta, joka maistui pehmeästi punajuurelta ja oli hennon punaista väriltään.

Tarkoitukseni ei suinkaan ollut tehdä ”rosollikeittoa”, vaikka keiton maun nostamat muistoni siihen liittyivätkin. Jääkaapistani sattui yksinkertaisesti joulun jäljiltä löytymään vain sopivat tarvikkeet tähän keittoon ja sattumien kautta syntyi taas oikein maukas resepti. Minä söin tätä sosekeittoa lopulta niin kylmänä kuin lämpimänäkin, ja sen voikin mielestäni tarjota aivan hyvin gazpacho -keiton tapaisesti jopa kylmänä alkukeittona. Keiton päälle vaahdotin rucola-basilika-kermaa, mutta aivan hyvin sen voi korvata vaikka nokareella smetanaa tai esim. sinihomejuustolla maustetulla tuorejuustolla. Ja kyllä tätä keittoa syö ilman mitään lisukkeita ihan mielellään.

IMG_1569


TARVIKKEET


(2 – 4:lle)

Keitto:

450 g esikeitettyjä punajuuria (3 isoa)

1 rkl voita

3 valkosipulin kynttä

3 laakerinlehteä

2 kanelitankoa

n. 20 kpl tuoreen basilikan lehteä

2 dl kuohukermaa

1 pkt (n. 200g) vuohenjuustoa (myös tuorejuusto käy)

n. 1 litra vettä

(suolaa maun mukaan  1 tl)

 

Yrttivaahto:

2 dl vispikermaa

reilusti tuoreita yrttejä (esim. 1/2 ruukkua basilikaa ja/tai rucolaa)

(ripaus suolaa ja pippuria)

Vuohenjuuston voi korvata myös sinihomejuustolla. Ohjeessa voi käyttää niin kypsytettyä vuohenjuustoa kuin tuorettakin. Kypsytetyn juuston joutuu tätä keittoa varten tosin usein ”kuorimaan”, jotta juusto kokonaisuudessaan sulaa nesteen sekaan. Tuoreessa vuohenjuustossa on myös voimakkaampi maku sitä haluaville. Tästä annoksesta riittää pääruoaksi kahdelle aikuiselle, joten jos syöjiä on paljon, kannattaa tehdä valmiiksi isompi annos. Alkuruoaksi siitä riittää kyllä useammalle.


OHJE


KEITTO:

1.Pilko punajuuret kuutioiksi.

2. Lisää voi kattilaan ja anna sen sulaa keskilämmöllä. Kumoa voin joukkoon kuoritut ja veitsen leveällä sivulla litistetyt valkosipulin kynnet. Anna valkosipuleiden kypsyä pari minuuttia voissa. Lisää kattilaan punajuuret. Kääntele ja kypsennä punajuuria hetki, noin pari minuuttia ja lisää sitten joukkoon  3/4 osaa vedestä, sekä basilikan lehdet. Sekoita.

3. Kun keitto kiehuu lisää joukkoon laakerinlehdet, sekä kanelitangot. Anna keiton kypsyä ainakin noin puoli tuntia keskilämmöllä, välillä sekoittaen. Keitto saa kuplia koko kypsentämisen ajan, jotta maut irtoavat mausteista. Tarvittaessa voit lisätä vettä, jos se tuntuu vähenevän kiehuessa liikaa.

4. Kun keitto on kypsynyt noin puolisen tuntia, nouki laakerinlehdet, sekä kanelitangot pois keiton joukosta. Lisää keittoon tämän jälkeen vuohenjuusto ja sekoita, jotta juusto sulaa liemen joukkoon. Sekoita keitto tasaiseksi ja lisää joukkoon vielä kerma.

Jos käytät kypsennettyä vuohenjuustoa, jossa on valkohomepinta, voit kuoria pinnan pois, jotta koko juusto varmasti sulaa keiton sekaan. Itse kuorin vuohenjuustoni varovasti terävällä hedelmäveitsellä.

5. Ota kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella (tai blenderillä). Jos keitto vaikuttaa kovin paksulta ja haluat lisätä siihen vielä nestettä, voit käyttää loput ohjeen vedestä ohentamiseen.

6. Maista keittoa ja lisää suolaa makusi mukaan.

 

YRTTIVAAHTO:

1. Laita yrtit sauvasekoittimelle tarkoitettuun ”mukiin” tai blenderiin. Kaada päälle kerma ja soseuta. (Lisää suolaa ja pippuria makusi mukaan.)

Tarjoa keitto joko kylmänä tai lämpimänä, ilman yrttivaahtoa tai sen kanssa.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s