Pienet Runebergin leivokset

Se aika vuodesta on taas koittanut, kun teen Runebergin torttuja. Viime vuonna lisäsin taikinaan porkkanaa, jotta sain vaihtelua näihin hyvin perinteisiin herkkuihin ja tänä vuonna –  varsinkin nyt, kun vegaanius ja vehnättömyys tuntuvat olevan niin yleisiä ruoakatrendejä – päätin kokeilla reseptin muokkaamista jälleen uudella tavalla.

Koska tapani mukaan testailen uusia ainesosia ja muokkaan perinteisiä reseptejä uuteen uskoon, ajauduin taaskin tekemään jotain ”uskaliasta”. Käytin tässä taikinassa valmista mantelimassaa, jonka raastoin ja sulatin voin kanssa tasaiseksi tahnaksi. Tämän vuoksi ohjeeseen ei myöskään tarvitse tällä kertaa lisätä yhtään sokeria, sillä mantelimassassa sitä on tarpeeksi jo omasta takaa. Tämä leivospohja säilyy jäähdyttyäänkin ihanan kosteana, joka varmistaa makujen täyteläisyyden. Ohjeessa olevan, Runebergin tortulle ominaisen, karvasmanteliaromin kanssa kannattaa muuten olla varovainen, sillä moni ihminen ei siedä sitä suurina määrinä.

Perinteisesti Runebergin torttutaikinan joukkoon on voinut hienontaa joululta ylijääneitä piparkakkuja ja pikkuleipiä ja siksi käytinkin tässä ohjeessa joulusta tuttuja mausteita, jotta maut olisivat mahdollisimman lähellä autenttista reseptiä.

Korvasin ohjeessa kananmunan vegaanisella korvikejauheella ja voin kasvismargariinilla, mutta ohjeeseen voi huoletta käyttää perinteisiä eläinkunnan tuotteitakin. Jauhoina käytin gluteenitonta kaurajauhoa, sekä lisäksi hiukan perunajauhoja sitkoa antamaan. Taikinaan voi halutessaan käyttää myös karkeita vehnäjauhoja, jos niitä sattuu kaapista löytymään. Tällä minun reseptilläni tehtynä tämä jälkiruoka sopii siis vegaaneille, kanamuna- ja maitoallergikoille, sekä keliaakikoille.

Paistoin taikinan  pienessä 22 x 15 cm vuoassa, josta kaksikerroksisia leivoksia ( halkaisija 5 cm) saa tehtyä noin kuudelle. Taikinan voi paistaa myös muffinipannussa ja leikata leivokset paiston jälkeen kaksikerroksisiksi.

IMG_3474


TARVIKKEET


(n. 6 pientä leivosta)

leivospohja:

75 g margariinia tai voita

2 pkt (yht. 300 g) mantelimassaa

3 rkl kananmunan korviketta  + n. 2 rkl vettä

(<- voi korvata yhdellä isolla kanamunalla)

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl ruokasoodaa

2 dl kaurajauhoja (esim. Myllärin gluteeniton)

2 rkl perunajauhoja

2 tl vanilja-aromia

(1/2 tl tuoretta inkiväärimurskaa )

1 tl piparkakkumaustetta

1 tl kanelia

1 tl kardemummaa

1/2 tl neilikkaa

1/4 tl pomeranssinkuorta

0 – 1/4 tl  tl karvasmanteliaromia (Huom! ole varovainen – tämä mauste on todella voimakas)

 

Lisäksi:

vadelmamarmeladia

ja

tomusokerikuorrutetta:

n. 2 dl tomusokeria ja n. 1,5 rkl nestettä (vettä ja sitruunamehua tai pelkkää vettä)


OHJE


1. Voitele ja valmistele vuoka paistamista varten. Voit laittaa pohjalle leivinpaperista leikatun palan, joka kannattaa myös voidella. Lämmitä uuni 190’C asteeseen.

2. Sulata rasva kattilassa ja raasta mantelimassa sen joukkoon. ”Kypsennä” tätä taikinapohjaa pienellä lämmöllä koko ajan sekoittaen, niin kauan, että mantelimassa on sulanut rasvan sekaan. Lisää joukkoon mausteet ja sekoita tasaiseksi massaksi.

3. Ota kattila liedeltä. Sekoita kananmunankorvikejauhe ja vesi pienessä kupissa keskenään. Lisää ne taikinan joukkoon.

(Jos käytät kanamunaa, lisää se tässä välissä. Anna taikinan tosin jäähtyä ensin hetki, jotta muna ei ala kypsyä lämmön vaikutuksesta.)

4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne lopuksi taikinaan.

5.  Kaada taikina paistovuokaan ja paista pohjaa n. 20 minuuttia – tai kunnes sen pinta on kauniin kullan ruskea.

6. Anna pohjan jäähtyä hyvin peiteltynä.

7. Painele pohjasta pieniä leivoskiekkoja pyöreää piparkakkumuottia (halk. 5cm) apunasi käyttäen. Voit myös tehdä muun mallisia leivoksia, jos haluat.

VINKKI YSTÄVÄNPÄIVÄKSI: Tästä pohjasta onnistuu loistavasti myös sydänleivokset esim. ystävänpäiväksi, kun taikinan mausteita ja täytteitä vain muuttaa hiukan. Ystävänpäivänä voi hillon leivoksen välissä korvata vaikka Nutellalla ja päälle laittaa pientä mansikkamuskaa ja hyytelösokeria, sekä kermavaahtoa. 

8. Valmista sokerikuorrute tomusokerista ja vedestä, sekä sitruunamehusta.

Sekoita keskenään n.  2 dl tomusokeria ja n. 1,5 rkl nestettä, josta pieni osa on sitruunamehua

Tomusokerikuorrutteesta kannattaa tehdä melko jämäkkää, jotta se ei valu pursotettaessa. Tomusokeria ja nestettä voi lisätä tarpeen mukaan, jotta oikea koostumus saavutetaan.

9. Täytä ja koristele leivokset vadelmamarmeladilla ja sokerikuorrutteella oman makusi mukaisesti. Esim. minä tein päällikerroksen mukaisen kerroksen (näkyy kuvassa) myös leivoksen väliin. Pursotukseen käytin metallista pursotuspäätä ja pursotuspussia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s