Lämmin hollantilainen aamiaispannukakku

Pienet annokset ovat suosikkejani, varsinkin makeissa ruoissa. Ihan ehkä vain sen vuoksi, että mitä pienempi annos, sen runsaampi se voi huoletta olla. Oman filosofiani mukaan voi aamupalaksi nauttia vaikka palan kakkua, kunhan muistaa, että pala pysyy pienenä. Tällä periaatteella elellen meidän talossa saakin usein aamupalalla herkkuja, varsinkin viikonloppuisin, jotka on ehkä ajateltu Suomessa enemmän jälkiruoiksi.

Ja jälkiruokaakin voi tehdä terveellisin ainesosin, jolloin sen epäterveellisyysstigma katoaa nopeasti taivaan tuuliin. Aivan, kuten tämän ilmavan pannukakun pyöreys hetki sen uunista ottamisen jälkeen.

Tein näitä pannukakkuja muutaman tammikuun alussa ja tarjoilin ne aamupalalla perheelleni. Kokeilin myös kauraversiota, koska saan nokkosihottumaa välillä vehnästä ja sekin oli varsin maistuva resepti. Kauraa käyttäessä lisäisin mukaan ohjeeseen lämpimiä omenakuutioita tai muuta makua tuovaa elementtiä, sillä pannukakun ilmavuus kärsii karkeista jauhoista ja gluteiinin puutteesta siinä määrin, että alkuperäisversion kunniaksi sitä pitää ehdottomasti mielestäni paikata jollain. Siksi paistoinkin omenaviipaleita pienessä määrässä rasvaa ja kanelia kaurapannukakun rinnalle. Ja se oli oikein maistuva idea.

Tämän aamupalaherkun voi kruunata tomusokerilla ja tuoreilla marjoilla tai vaikka vaniljajäätelöllä, jos haluaa hurjaksi alkaa. Vaniljajäätelöä/-jäädykettä saa toki tehtyä terveellisempänä aamiaisversiona, kun sekoittaa kreikkalaiseen jogurttiin vanilja-aromia ja pakastaa sen yön yli.

Tämä pannukakku on kauneimmillaan juuri paiston jälkeen, kun se muuttaa muotoaan kohokkaasta kuppimaiseksi herkuksi. Siksi se pitääkin tarjoilla kuumana suoraan uunista, jolloin sen muodonmuutosta voi ihailla aamiaisseuran kanssa.

IMG_3002

 


TARVIKKEET


 

(2:lle)

2 rkl sulatettua voita tai paiston kestävää margariinia

1,5 dl jauhoja

2 kanamunaa (tai vm. kananmunankorvikejauhetta)

1,5 dl kermaa tai maitoa ( esim. soija-, kookos-, vispi- tms)

ripaus suolaa

1 tl vanilja-aromia

 

Lisäksi

pieni valurautapannu

1-2 rkl voita tai paiston kestävää margariinia

tuoreita tai pakastemarjoja

tomusokeria

Voit tarjoilla pannukakun jäätelön, jogurtin tai marjojen kanssa.

VINKKI: Omena on loistava lisä tähän aamiaiseen.  Kanelilla maustettua omenasilppua voi myös lisätä annokseen, kun se menee uuniin. Tällöin pannukakku ei välttämättä kohoa aivan yhtä hienosti, mutta maistuu loistavalta. Voit käyttää ohjeessa myös maustettuja soijamaitoja, joista itse kokeilin vaniljaversiota omena-kaurapannukakkuni kanssa. 

 


OHJE


1. Esilämmitä uuni 225°C.

2. Sekoita munat ja maito tai kerma keskenään ja lisää joukkoon sulatettu rasva, mausteet, sekä jauhot.

Käytä mielellään sähkövatkainta, jotta saat taikinasta paakuttoman ja hetken vatkaamisen jälkeen hiukan vaahtomaisen. Tämä lisää pannukakun kuohkeutta. 

3. Lämmitä valurautapannu ja voi joko uunissa tai hellan levyllä. Tämä ohje vaatii sen, että pannu on taikinaa siihen kaadettaessa jo melko kuuma. Kun voi on sulanut ja muodostunut valkoiseksi vaahtomaiseksi kuplamereksi, voit kaataa taikinan pannulle ja laittaa sen uuniin.

3. Paista pannukakkua uunissa noin 16 -20 minuuttia tai kunnes se on kauniin kullan kellertävä ja kohonnut pallomaiseksi.

4. Kun pannukakku on paistunut ja otat sen uunista, siirrä se suoraan tarjoiltavaksi. Ripottele päälle tomusokeria ja tuoreita marjoja ja jaa se vaikka (yhden yön) yövieraiden kanssa aamiaiseksi.

 

Kuvassa alla on gluteeniton kaura-omenapannukakkuni, jonka tein vanilja-soijamaitoon. Paistoin omenaviipaleita pienessä määrässä voita, vanilja-aromia ja kanelia, jolloin ne saivat lisää maukkautta ja sopivat kaurapannukakun rinnalle täydellisesti. Kuvasta voitte myös huomata, miten koostumukset vaihtuvat kauraversion ja vehnänversion välillä. 

IMG_2891

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s